5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ο πλανήτης μας είναι εδώ πριν από εμάς και θα είναι και μετά από εμάς, εάν όμως είμαστε δίκαιοι απέναντί του. Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια μέρα που δίνει την ευκαιρία σε όλους, κυβερνήσεις, φορείς και πολίτες, να προβληματιστούμε για τα θέματα του περιβάλλοντος καθώς μας υπενθυμίζει μια απειλητική πραγματικότητα, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε πλέον σε καθημερινή βάση. Μια ημέρα που πρέπει να μας αφορά όλους. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πρέπει να λειτουργεί ως εφαλτήριο κινητοποίησης και πληροφόρησης των πολιτών για περιβαλλοντικά ζητήματα και είναι υπόθεση που απαιτεί την ευαισθητοποίηση όλων μας, ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ, στην καθημερινότητά μας (διαλογή απορριμμάτων – ανακύκλωση, συνετή χρήση του νερού και της ενέργειας). Η άνοδος της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων, η ερημοποίηση περιοχών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ελάχιστη ένδειξη κατάστασης ανάγκης και σήμα κινδύνου.

Η απόφαση του Αμερικάνου Πρόεδρου Τραμπ να αποσύρει την «υπογραφή» των Η.Π.Α. από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, εκφράζοντας την αγωνία για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες.

Η Ελλάδα, με τα δικά της ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, έχει υποχρέωση να πρωτοστατήσει στην μάχη για την κλιματική αλλαγή υπενθυμίζοντας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Καθώς βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, γίνεται όλο και περισσότερο κοινή συνείδηση πως πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, βασισμένο στις μεγάλες δυνατότητες της καινοτομίας και της γνώσης.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο το περιβάλλον σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο και ζητήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ασφάλεια των υδάτων, θαλάσσιων και μη, άμεσα συνδεόμενα σήμερα με την ποιότητα ζωής τη δική μας και αύριο με την ίδια την έννοια της ζωής των επόμενων γενεών, αυτονόητα πρέπει να τεθούν σε άμεση και πρώτη προτεραιότητα διότι διαφορετικά οτιδήποτε κάποιοι κρίνουν ότι υπερέχει, όπως δήθεν η οικονομία, απλά δεν θα έχει σημασία σ’ έναν πλανήτη δίχως αύριο… δίχως ζωή.