Ένα όμορφο ταξίδι

Πρωτοχρονιά  του 2011. Ένα αρκετά κρύο πρωινό ένα όμορφο ταξίδι ξεκινά. Στο θεατράκι του Δημαρχείου Κορίνθου συνέρχεται για πρώτη φόρα σε σώμα το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κορίνθου, ως αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του φθινοπώρου του 2010. Αρχίζει μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, αφού κάνεις νωρίτερα δεν είχε αυτοδιοικητική εμπειρία. Ευτυχώς η Μαρία τα έχει φροντίσει όλα... Και ξεκινήσαμε....

 

Δημιουργείται έτσι μια νέα αυτοδιοικητική δομή. Μέλη της είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, αλλά και εμπειρότεροι με νεανική και φρέσκια ματιά. Μας πήρε λίγο καιρό λόγω απειρίας να συνηθίσουμε τους ρόλους μας, μα πολύ σύντομα πετύχαμε να δημιουργήσουμε μεταξύ μας ένα καλό σύνολο. Το επιτύχαμε, και σε αυτό ήταν συμμέτοχοι όλοι, καλοπροαίρετα, πέρα από παρατάξεις, με πολλή συζήτηση, πολλές διαφωνίες, συναίνεση αλλά πάντα με καλή διάθεση, βάζοντας πάνω από όλα το κοινό μας ενδιαφέρον για την πόλη της Κορίνθου. Την πόλη που γεννηθήκαμε, παίξαμε, μεγαλώσαμε, την αφήσαμε, αλλά μόνο προσωρινά λόγω σπουδών, επιστρέψαμε, δουλεύουμε και θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Το επιτύχαμε γιατί καταφέραμε να ξεπεράσουμε παραταξιακές ή ιδεολογικές διαφορές, εντοπίσαμε πόσα περισσότερα μας ενώνουν σε σύγκριση με αυτά που μας χωρίζουν και ενωθήκαμε για να δουλέψουμε για ζητήματα που αφορούσαν την πόλη και επηρέαζαν την καθημερινότητα όλων μας.

 

Η αλήθεια είναι ότι το ταξίδι στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αρκετά όμορφο, και αποζημιώνει εκεί που δεν το περιμένεις.

 

Πολύ σύντομα, από την ανάληψη των καθηκόντων μας, μετά από πρόταση της Ράνιας, με την καθοδήγησή της, με την συμμετοχή της δημοτικής βιβλιοθήκης, με την ακούραστη εργασία των ανθρώπων της, την ενεργή συμμετοχή των εθελοντών της, γίνεται πράξη στην Κόρινθο η πρώτη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Και δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από αυτό που σου προκαλεί η παρουσία και η χαρά εκατοντάδων μικρών παιδιών στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου. Πλέον η γιορτή αυτή είναι θεσμός και διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων.

 

Αρκετά γρήγορα από την συγκρότηση μας σε όργανο δημιουργήσαμε το ιστολόγιό μας, ως μια επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία.  

Πολύ σύντομα προσπαθήσαμε να τοποθετηθούμε για ζητήματα, μικρά ή μεγάλα που αφορούν την πόλη της Κορίνθου.

Καταθέσαμε προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κορινθίων, προτάσεις για το επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Επίσης, κατατεθήκαν προτάσεις για την βελτιστοποίηση της  κοινωνικής πολιτικής, αλλά κυρίως και το σημαντικότερο καταθέσαμε προτάσεις που αφορούν το μέλλον της πόλης στηριγμένοι στο τρίπτυχο παιδεία-πολιτισμός-τουρισμός.

Κατατέθηκαν προτάσεις, για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της πόλης και της παράλιας καλάμια.

Όλες αυτές οι προτάσεις κατατέθηκαν δημόσια και είναι διαθέσιμες στο  ιστολόγιο της Δημοτικής Κοινότητας Κορίνθου.

 

Αν πιστεύω ότι σε κάτι υστερήσαμε, αυτό είναι ότι δεν καταφέραμε, παρά την διάθεσή μας, να υπερβούμε το στενό πλαίσιο με το οποίο έχει καθηλώσει ο «Καλλικράτης» τον ρόλο των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. Σε αυτή την κατεύθυνση συμμετείχαμε ενεργά, ως ιδρυτικά μέλη, στην σύσταση της Κεντρικής Ένωσης των Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδας. Τέλος προσπαθήσαμε, και πιστεύω σε μεγάλο βαθμό το επιτύχαμε, να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής εξυπηρέτησης των πολιτών σε ζητήματα που ήταν αποκλειστική αρμοδιότητά μας. Και αυτές είναι:

 

Η χορήγηση  προέγκρισης  ίδρυσης ή εγκατάστασης καταστημάτων, επιχειρήσεων και λοιπών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και η χορήγηση άδειας λειτουργίας μουσικής.

 

Θα ρωτήσει κάποιος γιατί κάνω τώρα αυτό τον απολογισμό. Θα απαντήσω, δεν είναι απολογισμός. Είναι απλά η εκπλήρωση μιας ανάγκης. Τώρα που αυτό το όμορφο ταξίδι, όπως συνηθίζω να λέω, πλησιάζει στο τέλος του, με την ελπίδα ένα νέο να ξεκινήσει, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Πρώτα στους Κορίνθιους συμπολίτες μου, που  μου επέτρεψαν να κάνω αυτό το ταξίδι, αλλά και ένα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους ανθρώπους που το μοιραστήκαμε...

 

Ράνια, Παναγιώτη, Λεωνίδα, Δημήτρη, Γιώργο, Μαρία, Μαρία, Σταματίνα, Νικολέτα, Παναγιώτη, Ευαγγελία, Νίκο, Αντώνη, Έφη, Μαρία, Σωτηρία ένα μεγάλο ευχαριστώ.