8 Μαρτίου 2021 Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Γυναίκα... 

Κόρη, σύζυγος, μάνα, αδελφή, εργαζόμενη. Όποιον ρόλο και αν έχουν, μας ομορφαίνουν την ζωή και της δίνουν νόημα. Μας κάνουν να χαμογελάμε. 

Τους χρωστάμε πολλά. Κάθε μέρα. Για την υπομονή, την καθαρή σκέψη, την διαφορετική οπτική τους, την δύναμή τους. 

Δυστυχώς πολλές διακρίσεις σε βάρος τους είναι ακόμα εδώ. Διακρίσεις στην εργασία, στις αμοιβές, στην πρόσβαση σε κέντρα αποφάσεων. Ταυτόχρονα, η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, οι απολύσεις εγκύων, η ενδοοικογενειακή βία, οι σεξουαλικές επιθέσεις αποτελούν καθημερινότητα για πολλές. Η πραγματική ισότητα προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς και συχνά χωρίς την επιβαλλόμενη αναλογικότητα.

Μέσα στην πανδημία η ζωή και η καθημερινότητα πολλών γυναικών έγινε πιο δύσκολη. Αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τηλεργασία, αλλά με τα παιδιά στο σπίτι ή και με αυξημένες ώρες. 

Το 2021 είναι η χρονιά που πολλές γυναίκες έσπασαν την σιωπή τους και μίλησαν ανοιχτά για την σεξουαλική βία, αναγκάζοντας την ελληνική κοινωνία να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα.

Οι γυναίκες αυτές βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν περιστατικά κακοποίησης. Η θέση μας πρέπει να είναι δίπλα τους στηρίζοντάς τες. Να νιώσουν ότι δεν είναι μόνες, ότι μπορούν να μιλήσουν. Και να πείσουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες γι'αυτό. 

Η 8η Μαρτίου δεν μπορεί να είναι μόνο ημέρα εορτασμών. Είναι η ημέρα που μας θυμίζει τους πολλαπλούς ρόλους της σύγχρονης γυναίκας, την προσπάθειά της να ανταποκρίνεται σε όλους με επιτυχία˙ μέρα να αναλογιστούμε πώς μπορούμε να σταθούμε δίπλα της όλες τις μέρες του χρόνου και να εξαλείψουμε οτιδήποτε τις εκτοπίζει από την θέση που αξίζουν στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία!!!