Το ιστολόγιο του/της John Andreou

Δημογραφικό: Μια ζοφερή πραγματικότητα που τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας αποτελεί ζοφερή πραγματικότητα που εξελίσσεται σε εφιάλτη με προβλέψεις δυσοίωνες. Πρόβλημα που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας. Η αντιμετώπισή του απαιτεί μια πιο ολιστική και στοχευμένη προσέγγιση.

Κλιματική κρίση, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Δεκαετίες τώρα η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για μια επερχόμενη κλιματική κρίση. Για αρκετούς η συζήτηση αυτή θέτει υπερβολικούς περιορισμούς στην επιχειρηματικότητα, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Το κλίμα αλλάζει με ρυθμούς απρόβλεπτους. Η κλιματική αλλαγή συντελείται εδώ και τώρα.

Το 2020 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία της γης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, μέχρι το 2025 πιθανότατα να προκύψει νέο ρεκόρ θερμότερου έτους. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκτιμά ότι έως το 2100 οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν έως και 100%!!!.

Φθηνή και απαξιωμένη εργασία ή ένα μέλλον ασφάλειας και αξιοπρέπειας;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας φέρνει ένα νομοσχέδιο που αλλάζει προς το χειρότερο τις ήδη πληγωμένες εργασιακές σχέσεις. Οι διαθέσεις της είχαν διαφανεί όταν αρχικά απέφυγε να κηρύξει την υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και όταν, κατά την διάρκεια της πανδημίας, άφησε 600.000 εργαζομένους να ζουν για μήνες μόνο με 534€ και 350.000 μακροχρόνια άνεργους χωρίς καμία στήριξη. 

Δεν έχουμε περιθώρια για μια χαμένη γενιά

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα για τον Δεκέμβριο του 2020 διαμορφώθηκε στο 35%, από 33% τον Νοέμβρη, καταλαμβάνοντας την θλιβερή δεύτερη θέση με την υψηλότερη ανεργία για τους νέους στην Ε.Ε., μπροστά μόνο από την Ισπανία (τα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα Οκτωβρίου, όταν δηλαδή δεν είχαμε γενικευμένο ‘lockdown’).

Η τηλεργασία ως πρόκληση για την εργασία

Η έλευση της πανδημίας έφερε απότομα, και μάλλον όχι μόνο προσωρινά, σημαντικές αλλαγές στον χώρο της εργασίας. 

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η αναγκαιότητα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατέστησαν την τηλεργασία μια χρήσιμη επιλογή, που επέτρεψε να συνεχιστεί μέρος της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς τους κινδύνους που προκύπτουν από την υγειονομική κρίση.

Αφήνοντας πίσω το 2018

Αποχαιρετούμε και το 2018, έναν ακόμη χρόνο δύσκολο, με συνεχιζόμενη στην Ελλάδα την ήδη παρατεταμένη κρίση με αβέβαιες τις προοπτικές εξόδου από αυτήν. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί οριστικής εξόδου, τέλους της λιτότητας και επιστροφής στις αγορές, αυτές, δυστυχώς, έχουν διαψευστεί για μια ακόμα φορά. Επενδύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, οι τράπεζες και οι ΔΕΚΟ υπό κατάρρευση, η κατανάλωση φθίνει.

Για να έχουμε ΔΙΚΑΙΩΜΑ στο ΜΕΛΛΟΝ

Χθες, ανακοινώθηκε και επίσημα, με απόφαση της Κ.Π.Ε του Κινήματος Αλλαγής η υποψηφιότητα μου, ως υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προέδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και την Κεντρική Επιτροπή Ψηφοδελτίων, για την τιμή να με συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια  του Κινήματος. 

Ο εφιάλτης του δημογραφικού

Ο εφιάλτης του δημογραφικού δυστυχώς πλέον δεν είναι ένα κακό όνειρο, αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα, απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Χώρας, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και στοχευμένα. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, προϋπάρχει της κρίσης, η οποία το επιδείνωσε.

Ο πατριωτισμός της κρίσης

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οικονομική και κοινωνική κρίση καλά κρατεί αφήνοντας στην κοινωνία καθημερινά τα σημάδια της με δραματικές αλλαγές στην χώρα. Η χρεοκοπία ήταν μόνο η αρχή, ίσως και η αφορμή για να αναδειχθούν διχαστικές λογικές, ακραία πόλωση, αλλά και αμφισβήτηση των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Το ιστολόγιο του/της John Andreou