Συνέντευξη στο korinthosnews.gr και τον Γιώργο Ναστούλη.

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε με τον Γιώργο Ναστούλη για λογαριασμο του KorinthosNews.

Γιατί να ψηφίσει ο κόσμος Κίνημα Αλλαγής και το διακύβευμα της επόμενης μέρας. Σχολιάζουμε τις μετακινήσεις στελεχών και βουλευτών, τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, για την μετανάστευση της νέας γενιάς και για την υποψηφιότητά μου στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Γιατί να ψηφίσει ο κόσμος Κίνημα Αλλαγής; Ποιο είναι το διακύβευμα των επόμενων εθνικών εκλογών;

Το 2019 θα είναι χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Στις επόμενες εθνικές εκλογές πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να βγει η χώρα από τα σημερινά της αδιέξοδα, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό και ειδικότερα για την νέα γενιά. Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Διαιώνιση της μιζέριας και εκ νέου διχασμοί ή φυγή στο μέλλον; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα. Και για αυτό ζητάμε την στήριξη στο Κίνημα Αλλαγής. Και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επεξεργαστεί ένα πλήρες, κοστολογημένο πρόγραμμα, το «Σχέδιο Ελλάδα», που στηρίζεται στην ανάπτυξη και όχι στην υπερφορολόγηση. Σε αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, με το κράτος να στέκεται αρωγός και όχι εμπόδιό της, αλλά και προτάσεις στήριξης του αγροτικού κόσμου. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί για την δημιουργία ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους, ώστε να εξασφαλίζεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους Έλληνες, την επιδότηση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αλλαγές που θα στηρίζουν την οικογένεια για την ανατροφή των παιδιών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Τι έχετε να σχολιάσετε για τις μετακινήσεις στελεχών και βουλευτών από κόμμα σε κόμμα;

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει θεατές μετακινήσεων βουλευτών ή στελεχών κομμάτων, με μόνη επιδίωξη την διασφάλιση της επομένης βουλευτικής ή υπουργικής θητείας ή έστω και θητείες μερικών μηνών, μέχρι τις εκλογές. Προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το προσωπικό τους όφελος, με κινήσεις που στερούνται την οποιαδήποτε ιδεολογική βάση νομιμοποίησης της απόφασής  τους. Όλα αυτά τα φαινόμενα απαξιώνουν την πολιτική, οδηγούν σε ανυποληψία το πολιτικό σύστημα και σε μια αποστροφή του κόσμου γι’ αυτό.

Δεν είναι όμως απαραίτητο να αποδεχθούμε αυτή την κατάσταση ως φυσιολογική και να συμβιβαστούμε. Πρέπει να δράσουμε διαφορετικά, μέσα από ένα νέο παράδειγμα πολιτικής ηθικής και συμπεριφοράς. Η πολιτική μπορεί και πρέπει επιτέλους να γίνει διαφορετική. Να δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και αυτό, όσο και αν ακούγεται κοινότοπο, είναι ένα πραγματικά προοδευτικό αίτημα.

Γιατί πάνω από όλα, η πολιτική  ΠΡΕΠΕΙ να είναι θέμα αρχών, συνέπειας, ειλικρίνειας και προσφοράς και όχι ευκαιρία εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών και στρατηγικών.

Τον Μάιο, εκτός από αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έχουμε και ευρωεκλογές. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

Η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κατάφερε στο παρελθόν να περνά το μήνυμά της, υπερασπιζόμενη τις διαχρονικές της αξίες˙ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, του κοινωνικού κράτους δικαίου και της αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου. Αντίθετα, όταν θόλωσε το ιδεολογικό της στίγμα και λειτούργησε ως κατεστημένο, έχασε έδαφος, δίνοντας χώρο στην ενίσχυση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Αυτά, σε συνδυασμό με την εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης, την υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών έναντι των κανόνων της αγοράς, την γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αύξηση της συγκέντρωσης πλούτου σε χέρια λίγων, στα οποία δεν μπόρεσε η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, την οδήγησε σε κρίση ταυτότητας.

Η  ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις αυξανόμενες προκλήσεις. Η αυξανομένη φτώχεια, οι χαμηλοί μισθοί, η επικράτηση της ευέλικτης απασχόλησης, οι συνθήκες εργασίας, το προσφυγικό, οι φορολογικοί παράδεισοι, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι ζητήματα στα οποία πρέπει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να δώσουν πειστικές απαντήσεις, στην κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής και της διεκδίκησης κοινωνικής δημοκρατίας. Επίσης, μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα θεσπιστούν κανόνες και δομές που θα ενισχύουν την πολιτική ενοποίηση και Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αποκαθιστώντας την ισορροπία μεταξύ πολιτικής, Δημοκρατίας και αγορών. Μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική απάντηση θα εμπεριέχει κανόνες μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, θα εξασφαλίζει ευκαιρίες για παραγωγή πλούτου και την δίκαιη αναδιανομή του. Αν δεν καταφέρει η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να δώσει πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω, τότε ο κίνδυνος να ενισχυθούν οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, των διάσπαρτων εθνικισμών και του μίσους, δεν θα είναι απλά μια πιθανότητα, αλλά η ζοφερή πραγματικότητα που θα θέσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το μεγαλύτερο πείραμα ειρήνης, σε κίνδυνο.

 

Καθημερινά ακούμε για νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες που είτε έχουν αναζητήσει είτε επιδιώκουν να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας. Πώς πιστεύετε πως μπορεί να αντιστραφεί αυτή η τάση;

 

Στα χρόνια της κρίσης μετά το 2008 υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 συμπολίτες μας, κυρίως νέοι επιστήμονες, έχουν φύγει από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μια ολόκληρη γενιά, αν δεν επιστρέψουν, θα μείνει και θα κάνει οικογένεια στο εξωτερικό. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης, ειδικά στο δημογραφικό, θα είναι καταστροφικές.

Η τάση αυτή πρέπει να αντιστραφεί και για να γίνει αυτό σημαντικός παράγοντας είναι να υπάρξει προοπτική και η πιο μορφωμένη γενιά της πατρίδας μας να την αισθανθεί αυτήν την προοπτική. Να νιώσουν ότι κάτι αλλάζει. Δουλειές και μισθοί αξιοπρέπειας, διασφάλιση της  αξιοκρατίας είναι απαραίτητα συστατικά για την επανεκκίνηση. Αλλά η ανάπτυξη δεν πρέπει να μείνει απλά μια μαγική λέξη που θα ανασύρεται προεκλογικά ως ένα σύνθημα παντός καιρού ούτε να μετριέται σε άψυχους αριθμούς.  

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αρκεί να αποφασίσουμε να κάνουμε τα πράγματα αυτή την φορά διαφορετικά. Ένας τρόπος είναι να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο γνώσης και έρευνας που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και σε πάνω από 150 ερευνητικά κέντρα, με σημαντικό επιστημονικό έργο και διεθνή αναγνώριση. Η έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, η εισαγωγή και η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, η προσέλκυση νέων επενδύσεων πρέπει να μη μείνουν ευχολόγια, αλλά να εργαστούμε με προσήλωση προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Γιατί είναι υποψήφιος ο Γιάννης Ανδρέου;

Πάντα με έλκυε η ενασχόληση με τα κοινά, κάτι που με ώθησε να δραστηριοποιηθώ πολιτικά ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια. Η ταύτισή μου με τις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας έκαναν αυτονόητη την ένταξη μου στην δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, πέρα από αυτό, κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην παρακμή και στο κλίμα απαξίωσης που επικρατεί γύρω από την πολιτική. Προσωπικές στρατηγικές, εξασφάλιση της επομένης υπουργικής ή βουλευτικής θητείας, κοκορομαχίες. Συμπεριφορές που προσβάλλουν, αλαζονεία και ελιτισμοί  δεν ταιριάζουν με την διάθεση προσφοράς.

Κάποια στιγμή να δείξουμε ότι η πολιτική διαδικασία είναι κάτι διαφορετικό. Να σκεφτούμε και να δράσουμε πέρα από τα συνηθισμένα. Και αυτό προσπαθώ να αναδείξω, όχι μόνο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου, αλλά και παλιότερα.

Επιπλέον, η υποψηφιότητα μου έχει στόχο να δείξει ότι πολίτες προερχόμενοι από χώρους που στο παρελθόν δεν θα ήταν σύνηθες να εμπλέκονται στην πολιτική, τους οποίους τους συναντά κανείς σε εργοστάσια, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή σε αναζήτηση εργασίας, άνθρωποι που έχουν το καθημερινό άγχος της αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειάς τους, άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά, μακριά από τα γρανάζια και την νομή της εξουσίας, αξίζει τον κόπο να ενταχθούν στην πολιτική διαδικασία και να την εμπλουτίσουν με νέες ιδέες, διαφορετικές οπτικές και πολιτική ηθική.