Μπορούμε να κάνουμε και πάλι την παράταξη πρωταγωνίστρια

Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά αποτέλεσε συνταρακτικό για όλους μας γεγονός. Όχι μόνο για όσους συμπορευτήκαμε μαζί της και πιστέψαμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Κίνημα Αλλαγής έχουν μέλλον, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία. Οι προσπάθειές της να κρατήσει την Παράταξη ζωντανή, να την ξανακάνει σημαντικό παράγοντα της πολιτικής σκηνής δεν ήταν μάταιες. Και βρισκόμαστε στο σήμερα, με την κοινωνία να έχει στρέψει το βλέμμα στην εκλογική διαδικασία της ανάδειξης νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ενώ δημοσκοπικά ήδη ξεπερνάμε το 10% με την εκλογική μας επιρροή σε υψηλά επίπεδα. Ό,τι έχτισε με θυσίες και επιμονή η Φώφη, έχει στέρεες βάσεις. 

Η εμφάνιση της πανδημίας και η κλιματική κρίση έδειξαν σε παγκόσμιο επίπεδο πως η ατζέντα της σοσιαλδημοκρατίας παραμένει επίκαιρη και ότι η όποια κάμψη των αντίστοιχων κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, ήταν πρόσκαιρη. Έρχεται πάλι στο προσκήνιο η αναγκαιότητα για ισχυρό κοινωνικό κράτος, μείωση των ανισοτήτων, ενεργειακή μετάβαση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θέματα προνομιακό πεδίο της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό οδήγησε στην αλλαγή συσχετισμών σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γερμανία), καθιστώντας τα και πάλι πρωταγωνιστές.

Στην Ελλάδα τα κυρίαρχα συναισθήματα της κοινωνίας είναι ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το μέλλον, αλλά και κούραση. Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια πανδημία έχουν αφήσει φανερά σημάδια. Αντί της ουσίας και των απαντήσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επενδύει στην επικοινωνία, δίνει βάρος στις τηλεοπτικές παρουσίες των στελεχών της, που σε συνδυασμό με τις συνεχείς παλινωδίες της, οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση. Ταυτόχρονα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατούν να δώσουν ένα πειστικό αφήγημα εξόδου από την κρίση και προοπτικής για το μέλλον.

Το Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζοντας την παράδοση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που βρέθηκε στην σωστή πλευρά της ιστορίας σε κάθε κρίσιμη στιγμή της χώρας τα τελευταία χρόνια, έχει την πιο ψύχραιμη και υπεύθυνη αντιπολιτευτική φωνή.

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά από μία διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής, με το βλέμμα της κοινωνίας πάνω μας. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε ούτε να την σπαταλήσουμε σε ανούσιους διαξιφισμούς. Η διαδικασία που έχουμε μπροστά μας είναι σημαντική, όχι μόνο για τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝ.ΑΛ. ή για τους μελλοντικούς πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και για την πορεία της χώρας. Γι’αυτό σημασία έχει, όχι μόνο ποιος θα εκλεγεί, αλλά και η ποιότητα του διαλόγου και, πάνω απ’όλα, οι προτάσεις για το μέλλον της χώρας. 

Μπροστά μας ανοίγονται μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να μιλήσουμε με σαφήνεια για την πανδημία, την κλιματική κρίση, τα εθνικά θέματα, την θέση της χώρας στην Ε.Ε., την αυξανόμενη δύναμη των μεγάλων εταιρειών, την φορολογία του πλούτου, τα ζητήματα δημοκρατίας. Αλλά επίσης πρέπει να μιλήσουμε με, και για, τους καθημερινούς ανθρώπους και τις αγωνίες τους. Ακρίβεια, αθέμιτες πρακτικές εταιρειών, εργασιακή ανασφάλεια, δυσκολίες των νεότερων συμπολιτών μας και των γυναικών στην αγορά εργασίας, δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, εκτόξευση των τιμών ενοικίων ή αγοράς ακινήτων. Να μιλήσουμε πώς θα στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. 

Είναι ευθύνη των υποψηφίων μας να επαναφέρουν την πολιτική στο προσκήνιο, αλλά και πώς θα «προσθέσουν» στο κοινό μας αφήγημα. Γιατί σημασία έχει να προσθέτουμε, να πολλαπλασιάζουμε. Όχι να αφαιρούμε ή να διαιρούμε.

Είναι ευθύνη όλων μας, όχι μόνο των έξι υποψηφίων, να σεβαστούμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής. Μπορούμε να κάνουμε και πάλι την Παράταξη πρωταγωνίστρια. Μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Να μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Το χρωστάμε στην Φώφη.

Γιάννης Ανδρέου

Μέλος της Κ.Π.Ε του Κινήματος Αλλαγής και Αν. Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής ένταξης και συνοχής.