Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο ζήτημα της κορινθιακής σταφίδας.

Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο ζήτημα της κορινθιακής σταφίδας. 

 

Δήλωση του Γιάννη Ανδρέου για την αναγκαιότητα στήριξης παραγωγών και επιχειρήσεων Κορινθιακής σταφίδας. 

 

Η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα, ιστορικό και εξαγώγιμο προϊόν. Όμως, η πανδημία έπληξε καίρια παραγωγούς και εξαγωγικές επιχειρήσεις. 

Η εμπορική διάθεση του προϊόντος σημείωσε σημαντική μείωση, που για πρώτη φορά στα χρονικά υπερβαίνει το 40%. Μεγάλο μέρος της περσινής παραγωγής παραμένει ακόμα αδιάθετο λόγω της δραματικής μείωσης των εξαγωγών, της μειωμένης κατανάλωσης και το κλείσιμο της εμπορικής δραστηριότητας στην χώρα μας για πολλούς μήνες. Δυστυχώς, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον, όσο οι διεθνείς αγορές κλυδωνίζονται λόγω της πανδημίας.  

Ως αποτέλεσμα η τιμή της Κορινθιακής Σταφίδας κινδυνεύει να κατρακυλήσει οδηγώντας παραγωγούς και επιχειρήσεις σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό και καθιστώντας πλέον ασύμφορη την συνέχιση της καλλιέργειάς της. 

Παρά τις από μήνες οχλήσεις παραγωγών και γεωργικών ενώσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέφυγε να δώσει λύση, ενώ σε πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ανέλαβε καμία δέσμευση ούτε έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα. 

Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και οι αδιάθετες ποσότητες. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση για να μην βρεθούμε μπροστά στο αδιέξοδο του αφανισμού της Κορινθιακής σταφίδας, του μοναδικού αυτού προϊόντος της ελληνικής γης, αναγνωρισμένου παγκοσμίως ως "υπερτροφή".

Για το ζήτημα, το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στην βουλή ζητώντας την στήριξη σταφιδοπαραγωγών και εξαγωγικών επιχειρήσεων και θα επιμείνει με όσα μέσα διαθέτει προς αυτήν την αναγκαία κατεύθυνση.

 

Γιάννης Ανδρέου μέλος της Κ.Π.Ε του Κινήματος Αλλαγής και Αν. Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής ένταξης και συνοχής.