ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρωθυπουργός, σαν άλλος ''μάγος'' με τα δώρα, ανακοίνωσε από το Ζάππειο ένα πακέτο παροχών, στην προσπάθεια του να στρέψει την δημόσια συζήτηση μακριά τις δηλώσεις Πολάκη, τις αποκαλύψεις για το Μάτι και τις πρωθυπουργικές διακοπές στο κότερο γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.

Με το πακέτο αυτό των μέτρων, παραμονές εκλογών, προσπαθεί να εξαγοράσει την στήριξη του ελληνικού λαού, να ξεχάσει την διαπραγμάτευση του 2015 που οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο, που κόστισε, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 100 δις ευρώ (200 σύμφωνα με άλλες).  

Φυσικά οι πολίτες, που έχουν δεχθεί μια ανελέητη φορολογική επιδρομή, έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ που τους επιστρέφεται. Δεν ξεχνάνε όμως ότι έχουν πληρώσει ήδη πολλαπλάσια αυτές τις «παροχές». Η επιμονή του Τσίπρα στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων και στην υπερφορολόγηση στερεί πόρους από την Υγεία, την Παιδεία, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στερεί από την χώρα κάθε ελπίδα για μια αναπτυξιακή προοπτική.

Δυστυχώς για την χώρα, η δύσκολη πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία είναι αμείλικτη.

  • Το Δημόσιο χρέος έφθασε στα 335 δις ευρώ, 181% του Α.Ε.Π. Αύξηση 5% μόνο στο 4ο τετράμηνο του 2018.
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 31 δισ. από το τέλος του 2014 (από 73 δισ. σε 104) και προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 24 δισ. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 55 δισ. στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
  • 1,2 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα κατασχέσεων.
  • Η ανάπτυξη αγνοείται και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 12% το 2018.
  • Η ΔΕΗ καταγράφει ζημιές 900 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα μείζονα κίνδυνο για την ελληνική Οικονομία.
  • Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων και η φορολογία, που επέβαλε ο Τσίπρας αφαίρεσε 13 δις. Ευρώ σε 3 χρόνια. Και θα αφαιρέσει άλλα 5,5 δις ως το 2022.

Επιπλέον, με τις επιλογές του αφαίρεσε 5 συντάξεις από τους συνταξιούχους. Πιο αναλυτικά, επέβαλε αύξηση στην εισφορά υγείας (800 εκ.), αυξήθηκε κατά 266 εκ. ευρώ η επιβάρυνσή τους στα φάρμακα (ανά έτος). Επίσης, ό,τι έχει εξαγγείλει ως τώρα είναι πιθανόν να εξαφανιστεί με την μείωση του αφορολόγητου από 1/01/2020, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει.

Εξήγγειλε μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση, όχι όμως για όλα τα προϊόντα, από 24 % που είχε επιβάλλει ο ίδιος, σε 13% (όπως την παρέλαβε), μια αύξηση που  προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε επιχειρήσεις, καταναλωτές και στον τουρισμό.  

Ακόμη και η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 120 δόσεων, ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ είναι και λειψή, αφού δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα ολοκληρωμένα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις υπερχρεωμένες μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχει έντονος ο φόβος ότι θα έχει την τύχη των άλλων αποτυχημένων ρυθμίσεων, όπως ο επίσης πολυδιαφημισμένος εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Παρότι η πολιτική υπερπλεονασμάτων του Τσίπρα εξόντωσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αυτός συνεχίζει να επιμένει σ’αυτήν, αδυνατώντας να αλλάξει την δέσμευσή του για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που πρόσφατα κατέθεσε στις Βρυξέλλες, δεσμεύεται για υπερπλεονάσματα ακόμη 5,5 δις ευρώ ως το 2022.

Αυτή η πορεία όμως είναι άλμα στο κενό. Μια πορεία που επιβάλλουν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ε.Ε, και ακολουθεί πειθήνια ο Τσίπρας. Χωρίς όμως πραγματική αλλαγή των δεσμεύσεών του, και μια πραγματική αλλαγή πορείας, η ζημιά θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

 

Ο Γιάννης Ανδρέου είναι υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας με το Κίνημα Αλλαγής και μέλος της Κ.Π.Ε