1) Κύριε Ανδρέου, με την υγειονομική κρίση δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, καθώς, εκτός από την επικινδυνότητα του ιού, την πίεση στο ΕΣΥ, οι επιπτώσεις εκδηλώνονται και στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Θεωρείτε πως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στα δύο αυτά μέτωπα ή έχει χαθεί ο έλεγχος;
Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ υγείας και οικονομίας. Χωρίς υγεία, δεν υπάρχει οικονομία και για αυτό, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε επιμείνει στην ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Επίσης είναι αναγκαίο να ξεχωρίσουμε τις 2 φάσεις της πανδημίας. Το πλεονέκτημα που κέρδισε η χώρα στην 1η φάση της πανδημίας σπαταλήθηκε, μια ευθύνη που βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση της ΝΔ. Ανεπίτρεπτος εφησυχασμός και χαλαρότητα από τον πρωθυπουργό και Υπουργούς του, που εξέπεμπαν διαρκώς αντιφατικά μηνύματα. Επίσης, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις είτε στο να παρθούν δραστικά μέτρα είτε στην προετοιμασία αντιμετώπισης του 2ου κύματος με ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος υγείας (αύξηση ΜΕΘ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικό προσωπικού). Οι εικόνες συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το άτσαλο άνοιγμα του τουρισμού, τα διπλά δεδομένα στην καταγραφή κρουσμάτων και αρκετά ακόμη ολοκληρώνουν το παζλ της διγλωσσίας της κυβέρνησης που μας οδήγησε σε μια δύσκολη κατάσταση. Απουσιάζει ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η πρόληψη. Όσον αφορά την οικονομία οι εργαζόμενοι, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες γνωρίζουν την δύσκολη κατάσταση και την αποκαρδιωτική εικόνα της πραγματικής οικονομίας. Εργασιακή ανασφάλεια, διόγκωση ανεργίας, μείωση εισοδημάτων, λουκέτα, πλειστηριασμοί. Τα όσα έχει εξαγγείλει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν επαρκούν ώστε τα ελληνικά νοικοκυριά να δουν με αισιοδοξία το νέο έτος. Χρειάζεται περισσότερη ρευστότητα για να επιτευχθεί η ανάταξη της οικονομίας.
2) Κατά τη γνώμη σας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή διαπιστώνετε πως η κόπωση αλλά και η οργή σε πολλές περιπτώσεις των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα "αξιοποιείται" από πολιτικές δυνάμεις για να διαμορφωθεί ένα κλίμα;
Είναι κατανοητή η όποια κούραση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα. Σχέδια και ζωές έχουν ανατραπεί. Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αλλά πρέπει να έχουμε υπομονή για να ξεπεράσουμε αυτό τον κάβο. Όλοι μαζί. Μου είναι αδιανόητο, ειδικά όταν η χώρα έχει πληρώσει πρόσφατα βαρύ τίμημα από διχασμούς, με πολιτικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται την αγωνία των πολιτών για αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, ότι αυτό θα επαναληφθεί εκμεταλλευόμενοι την κούραση της κοινωνίας από την υγειονομική κρίση. Μόνο που τώρα το τίμημα θα είναι ανθρώπινες ζωές.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχουμε επιλέξει έναν άλλο δρόμο, καταθέτοντας πλήθος προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανακούφιση των συμπολιτών μας, αλλά επίσης έχουμε στιγματίσει λάθη, παραλείψεις και την διγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών.
3) Ακούμε συνεχώς την κυρία Γεννηματά να ασκεί μεν κριτική στην κυβέρνηση αλλά να τονίζει ότι δεν ασκεί στείρα αντιπολίτευση. Αυτό, ισούται και με προτάσεις επί του συγκεκριμένου πεδίου ως προς το κομμάτι της πανδημίας;
Όπως σας είπα έχουμε καταθέσει πλήθος προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανακούφιση των συμπολιτών μας. Δεν σταματάμε να τονίζουμε την ανάγκη μιας δυναμικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της ενίσχυσης της ρευστότητας για την πραγματική οικονομία. Το πακέτο στήριξης προς τις επιχειρήσεις και εργαζομένους δεν επαρκεί. Ειδικά την στιγμή που οι τράπεζες ουσιαστικά αρνούνται την χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Επίσης έχουμε καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και έναν οδικό χάρτη για ένα υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα της αγοράς. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τις προτάσεις για την έμπρακτη αναγνώριση του κόπου των ανθρώπων της πρώτης γραμμής απέναντι στον κορονοϊό. Τους ανθρώπους του ΕΣΥ. Δώρο Χριστουγέννων και ένταξη στα βαρέα-ανθυγιεινά. Δυστυχώς οι στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι άλλες. Μάλλον θα αρκεστούν στα χειροκροτήματα.
4)Τώρα, κ. Ανδρέου, θέλω να έρθουμε λίγο στο θέμα του εμβολίου. Θεωρείτε ότι υπάρχει η σωστή προετοιμασία, από αυτά που βλέπετε, που ακούτε;
Και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση έχει πέσει σε αντιφάσεις. Μετά τις αρχικές εκτιμήσεις για περίπου 2 εκατομμύρια εμβόλια, τελικά μάθαμε πως στην Ελλάδα θα έρθουν μόνο 300.000 εμβόλια (θα εμβολιαστούν δηλαδή 150.000 πολίτες).
Τίθενται ζητήματα που θέλουν απάντηση. Ποιος θα είναι ο αριθμός των εμβολίων που θα παραλάβει τελικά η χώρα μας και πότε θα γίνει η παραλαβή των υπόλοιπων δόσεων; Αλλά επίσης πρέπει να ελεγχθεί η σωστή κατανομή από την Ε.Ε. του αριθμού των εμβολίων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας-μέλους;
Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για την ανάγκη εμβολιασμού, η εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλους, η οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων είναι θέματα που πρέπει άμεσα να απασχολήσουν την κυβέρνηση. Δεν χωρούν εδώ καθυστερήσεις και λάθη.
5) Πιστεύετε ότι η πανδημία είναι μια αφορμή για να αλλάξει σελίδα η Ευρώπη στον τρόπο διαχείρισης, ειδικά στο οικονομικό σκέλος;
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να αντιδρά διαφορετικά και πιο συντονισμένα σε σχέση με την δημοσιονομική κρίση του 2009. Τότε θυμόμαστε όλοι, ότι η αντίδραση ήρθε καθυστερημένα, απαιτήθηκαν μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό και επιβλήθηκε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Τώρα το χρηματοοικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό, τουλάχιστον για το 2021. Και για την Ελλάδα. Η χώρα δανείζεται με σχεδόν αρνητικό επιτόκιο, δεν υπάρχουν οι περιορισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν συνέχεια. Και πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και να στοχεύσει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Να εκμεταλλευτούμε τις ευνοϊκές συνθήκες για ξεπεράσουμε την κρίση. Υπάρχει διάχυτος ο φόβος πως έχουμε μπροστά μας μια νέα οικονομική κρίση, πιο ισχυρή από την κρίση του 2009.
Η πανδημία δοκιμάζει όχι μόνο τα εθνικά συστήματα υγείας, αλλά και τις οικονομίες των κρατών και αν η Ένωση αποτύχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ενδεχομένως η αξιοπιστία της στα μάτια των Ευρωπαίων να δοκιμαστεί. Και πολύ φοβάμαι και η συνοχή της.
Αλλά να σταθούμε και σε ένα ακόμα σημείο. Πως θα εκμεταλλευτούμε ως χώρα τις ευνοϊκές συνθήκες.
Αρχικά, λόγω των χαμηλών επιτοκίων οι ελληνικές τράπεζες έχουν την δυνατότητα να έχουν αυξημένη ρευστότητα. Και πρέπει επιτέλους να επιτελέσουν τον ρόλο τους δίνοντας χρηματοδότηση σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Ένα δεύτερο σημείο είναι σε ποιες δράσεις θα κατευθυνθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ποιους τομείς ώστε να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε τονίσει από την αρχή πως κάθε κίνηση θα πρέπει να εδράζεται σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Επιδιωκόμενος στόχος όχι μόνο η αύξηση της απασχόλησης, αλλά της πλήρους απασχόλησης. Με αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, διευρύνοντας την παραγωγική βάση. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Με στήριξη νέων καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον αγροδιατροφικό, στην ναυτιλία, στην ενέργεια. Αλλά επίσης να στοχεύσουμε στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους, με σύγχρονο σύστημα υγείας και ισχυρό πυλώνα πρόνοιας. Να επενδύσουμε στις νεότερες γενιές και σε τεχνολογίες αιχμής.
Να δώσουμε προτεραιότητα στους πολίτες και στις ανάγκες τους.
6) Η χώρα, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, το οποίο επίσης γνωρίζετε καλά. Ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στην κλιμάκωση των εκβιαστικών και απειλητικών ενεργειών της Τουρκίας;
Η στάση της χώρας θα πρέπει να είναι σταθερά υπέρ της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της, χωρίς αστερίσκους, προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την ως τώρα στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανέχεται από τον μόνιμο ταραξία της περιοχής να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία 2 κρατών μελών. Της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Πρέπει και εμείς να απαιτήσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, να δείξουν επιτέλους οι σύμμαχοι πως η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι ανεκτή.
Αλλά και σε αυτό το σημείο οι κινήσεις και οι δηλώσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης μας προβληματίζουν. Την μια για κυρώσεις που θα δαγκώνουν, αλλά μετά δεν ήταν αυτοσκοπός, ή άστοχες δηλώσεις περί κόκκινων γραμμών μας δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ένα σαφές πλάνο για την επίτευξη των ελληνικών στόχων.
7) Σας ανησυχεί το γεγονός ότι δημοσκοπικά το Κίνημα Αλλαγής δεν κερδίζει; Και πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας; Τι φταίει;
Τις δημοσκοπήσεις τις παρακολουθούμε, τις αξιολογούμε, τα ποσοστά που βλέπουμε δεν μας αρκούν, αλλά δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο μας να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη και το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή.
Το ΠΑΣΟΚ το 2009 σήκωσε μόνο του βάρος να σώσει την χώρα από μια άτακτη χρεοκοπία και μια πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη. Ξέρουμε πως πολλές από τις πολιτικές που επιβλήθηκαν τότε ήταν δύσκολες. Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε βαρύ τίμημα.
Τώρα, καθημερινά ασκούμε σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, καταθέτοντας ταυτόχρονα το δικό μας πρόγραμμα και είμαστε αισιόδοξοι πως τα αποτελέσματα των εκλογών, όποτε γίνουν, θα είναι διαφορετικά από αυτά που δείχνουν οι μετρήσεις αυτή την στιγμή.
8) Πως βλέπετε την επόμενη μέρα στην Κορινθία, μετά από 2 lockdown;
Φοβάμαι πως η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Τρεις δυναμικοί κλάδοι της Τοπικής μας οικονομίας, οι έμποροι, οι επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, και οι εργαζόμενοι σε αυτές, και ο αγροτικός τομέας έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Για αυτό επιμένουμε πως πρέπει να στηριχθούν πολύ περισσότερο. Δυστυχώς όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν επαρκούν. Ας δούμε πως άλλες χώρες της ΕΕ στήριξαν τους επαγγελματίες που επλήγησαν και ας παραδειγματιστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φοβάμαι όμως πως οι προτεραιότητες της είναι άλλες. Πριν από λίγες μέρες παρακρατήθηκαν, χωρίς καμία εξήγηση, 100 περίπου εκ. ευρώ επιδοτήσεων από τους αγρότες. Χωρίς καμία εξήγηση, εν μέσω πανδημίας. Χρήματα που ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη.
Ένα όμως ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι να καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Αρκεί να σκεφτούμε, πως για παράδειγμα ο Ισθμός της Κορίνθου, αποτελεί το Νο2 μετά τον Παρθενώνα σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο στην Ελλάδα. Και σήμερα παρακολουθούμε μια σειρά από γεγονότα, όπως τα τελευταία με τις πτώσεις πρανών, που γεννούν πολλά ερωτήματα˙ για την ασφάλεια επισκεπτών, περίοικων και εργαζομένων, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία ενός τόσο σημαντικού, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη την χώρα, έργου. Και νομίζω πως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει έντονα ως τοπική κοινωνία.
9) Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά.
Επίσης κ. Κανδρή. Να ευχηθώ και εγώ από την πλευρά μου καλά Χριστούγεννα και ας ελπίσουμε το 2021 να ανατείλει μια αισιόδοξη χρονιά, που θα αφήσει οριστικά στο παρελθόν όσα άσχημα συνέβησαν στην απερχόμενη.